15.000 hus og hytter til det norske folk

Siden 60-tallet har fabrikkene i Selbu levert over 15.000 hus og hytter til det norske folk. Det er mye historie spikret i veggene hos Selbuhus og Selbuhytta.

Nå håper den tradisjonsrike hus- og hytteprodusenten at flere med et hamrende hjerte for håndverk vil være med å heve lista for godt håndverk også i fremtiden.

Her går ting på løpende bånd – bokstavelig talt! Alt fra noen enkle planker til nærmest innflyttingsklare boliger. Det hele skjer på særdeles effektivt vis i tørre og varme omgivelser – før husene og hyttene blir fraktet videre på lastebiler til fornøyde hus- og hytteeiere landet over.

– Det har vært en rivende utvikling. Produktene har endret seg mye gjennom årene – og det har også måten vi jobber på, forteller Hans Morten Kulseth, mens han viser oss rundt i fabrikkene.

Hans Morten er produksjonsleder og har jobbet en årrekke i hus- og hyttebransjen. Mye har skjedd i bransjen siden han startet som lærling for over 30 år siden, men den gode kulturen mellom kollegene og den høye fagkompentansen sitter tykt i veggene.

– Det er noe som har blitt overført gjennom generasjoner. Selbuhus og Selbuhytta har lange tradisjoner. Siden de første enhetene ble til på 60-tallet har de levert over 15.000 hus og hytter til hele landet, forteller han stolt.

Nå er de på jakt etter folk som vil lære av disse tradisjonene, og være med på reisen videre.

– Trenger arbeidskraft

Husk lyd!

Leverer gode produkter

Ambisjonen er å videreføre denne arven og kunnskapen til neste generasjon, som kan forvalte bedriften de neste hundre årene, forteller Hans Morten.

– Derfor utvikler vi oss kontinuerlig for fremtiden og er avhengig å få inn unge folk som vil være med på denne utviklingen. Da tenker jeg ikke bare på folk fra Selbu, men fra hele Trøndelag. Vi har mange forskjellige spennende stillinger, sier Hans Morten.

20230824 – Selbu Vekst - Selbuhus-27

En av de som nylig ble en del av utviklingen er Sivert Moslet Lillebudal. 18-åringen har vært tømrerlærling i litt over ett år, og man trygt si at han stortrives her.

– Jeg har bare positive ting å si om bedriften, arbeidsoppgavene og menneskene her. Det har vært en utrolig fin periode, smiler Sivert.

Denne dagen jobber han med interiøret på en hytte som skal til Tydal. I fabrikken blir nemlig mesteparten av hytta ferdigstilt, før den blir fraktet ut til hyttefeltet i to deler.

Da gjelder det å være presis og ikke slurve, sier lærlingen.

– Jeg har utviklet meg enormt i løpet av denne tida. Her må du alltid tenke nøyaktighet, det er ekstremt viktig. Det vi produserer her inne skal settes på en grunnmur. Er det unøyaktig her, så blir det ikke bra ute, sier Sivert.

Sivert forteller at lærlingetiden har gått utrolig fort, og nå nærmer han seg fagbrevet med stormskritt. Han har allerede et klart mål med karrieren videre.

– Jeg håper at selvsagt at jeg får fortsette her, sier Sivert med et smil, og forklarer hvorfor:

– Arbeidsoppgavene er veldig varierte, og alt er tilrettelagt for at vi skal gjøre en god jobb. Folkene er fantastiske og kunnskapsrike. Og i tillegg så leverer vi jo veldig gode produkter. Man føler en stolthet av å jobbe her, legger han til.

– Her er det aldri kjedelig

Husk lyd!
20230810 – Selbu Vekst - Selbuhus,-05

Trenger flere folk

Hytta Sivert jobber med er snart klar for å fraktes til Tydal. Fire og en halv time senere står en splitter ny hytte oppreist på tomta – mer eller mindre klar for sin førstegangsbesøkende.

– Det er ganske effektivt, sier montørbas Even Græsli.

Han startet i bedriften for to og et halvt år siden etter å ha blitt tipset om en ledig stilling av sin bror, som også jobber her.

– Du kan si at det var litt tvang, ler Even. – Tiden så langt har vært veldig fin og lærerik. Jeg har fått være med på det meste og utviklet meg masse. Først og fremst ved å få mer ansvar, og så har jeg blitt en flinkere tømrer sånn generelt, sier Even og legger til at allsidigheten i bedriften skiller seg fra andre byggefirmaer - her får man blant annet jobbe med ferdighus, elementproduksjon laft og montering.

Hytta i Tydal ble ikke montert av Even alene. Sammen med en solid gjeng fra bedriften ble hytta reist på imponerende vis. Og han er rask ut med å skryte av sine kolleger.

– Det er en veldig artig og hyggelig gjeng som jobber her – også er det mange som er veldig sterk faglig. Man lærer mye av dem, sier Even.

Annerledes arbeidshverdag

Produksjonsleder Hans Morten forteller at Selbuhus og Selbuhytta trenger flere folk i årene som kommer. Her jobber det alt fra selgere til tømrere – mulighetene er mange.

Både Even og Sivert er enig i at flere burde søke seg hit-

– Hvis du ønsker en litt annerledes arbeidshverdag som tømrer, så kan jeg varmt anbefale bedriften. Her får du mye variasjon i arbeidsoppgavene og muligheten til å utvikle deg i faget, sier Even og Sivert.

– Har du et hjerte for håndverk og ønsker å være med på utviklingen, så passer du fint inn hos oss, legger Hans Morten til.