Høy kvalitet i kulturskolen – hvor barna stortrives
På kulturskolen i Selbu er det rekordstor deltakelse blant barn og unge, med et bredt tilbud som utstråler kvalitet. Her finner man både teater, visuell kunst, en flust av instrumenter, og det spennende faget studio- og medieteknologi. En stor kulturskole på et lite sted – hva kan være suksessfaktoren?
40% deltar i kulturskolen
Ivar Aas, rektor ved kulturskolen, forteller stolt at omtrent 40% av alle barn og unge i Selbu benytter seg av ett eller flere tilbud ved skolen – langt over gjennomsnittet på landsbasis, som er 13%. – Jeg har veldig flinke lærere og svært engasjerte foreldre. At barna får en arena tidlig til å vise frem hva de gjør, bygger selvtillit og gjør dem trygge. Flere har gått videre fra kulturskolen og er fortsatt aktive i voksen alder, noen lever av musikk, sier Aas.

Suksessfaktoren
Maria Korsnes, en av skolens dyktige lærere, mener at dyktige lærere og gode sosiale faktorer bidrar til suksessen i Selbu. – Når lærerne trives på jobb, gjenspeiler det seg i barna. I tillegg får alle deltakerne i kulturskolen muligheten til å vise frem hva de jobber med. Det tror jeg er viktig uansett alder, konkluderer Maria.
Vi får være med inn i timen barnedans en regnfull vinterdag, hvor Maria leder de minste barna gjennom dans, rytmer og lek. De tyllkledde barna gleder seg stort til torsdagsaktiviteten, og står trippende og klare på rekke utenfor når danselæreren ankommer aktivitetssalen ved Selbu Ungdomsskole.
Men det er mye mer enn lek som foregår innenfor disse veggene. Det vi driver med her, er kroppsbevissthet, konsentrasjon, styrke og balanse.
Mer enn bare lek
I barnedansklassen står danseglede som førsteprioritet. Men det er mye mer enn lek som foregår her. Vi jobber med kroppsbevissthet, konsentrasjon, styrke og balanse. Samtidig som kroppen beveges, jobber hjernen, og barna får utvikle kreativiteten sin. Å være med på kulturskolen er ikke bare bra for å bli flink til å danse eller spille et instrument – det gir ferdigheter de vil ha glede av resten av livet.
Barna i den yngste klassen er bare 4-5 år, og mange kjenner hverandre fra før, de er flere som går sammen i barnehage. – Det er fint med Selbu at man kjenner de fleste, det gir en trygghet spesielt for små barn, forteller Maria. Foreldrene sitter utenfor mens barnedans foregår – en ypperlig anledning til å bli kjent med flere, spesielt for nyinnflyttede.
Maria er en erfaren danselærer utdannet innen klassisk ballett i England. Etter mange år på de britiske øyer vendte hun og familien tilbake til Norge under pandemien. Nå underviser hun både i Trondheim og på kulturskolen i Selbu, hvor hun tilbyr alt fra street-dance til flamenco.

Kulturskolen i Selbu viser at store ting kan skje på små steder. Med et bredt spekter av aktiviteter, dedikerte lærere og engasjerte foreldre, gir skolen barn og unge en arena for kreativ utfoldelse og personlig vekst. Den høye deltakelsen og de gode tilbakemeldingene viser at kulturskolen er en suksess, og et eksempel på hvordan kvalitet og trivsel kan blomstre i et lite lokalsamfunn.