Høy kvalitet i kulturskolen – hvor barna stortrives

På kulturskolen i Selbu har de rekordstor deltagelse blant barn og unge, og et bredt tilbud det utstråler kvalitet av. Her finner man både teater, visuell kunst, en flust av instrumenter, og det spennende faget studio- og medieteknologi. En stor kulturskole på et lite sted. Hva kan være suksessfaktoren?

Vi får være med inn i timen barnedans en regnfull vinterdag, hvor Maria Korsnes leder de minste barna gjennom dans, rytmer og lek. De tyllkledde barna gleder seg stort til torsdagsaktiviteten, de står trippende og klare på rekke utenfor når danselæreren ankommer aktivitetssalen ved Selbu Ungdomskole.

Danselærer Maria er en erfaren dame, og er utdannet innenfor klassisk ballett i England. Her har hun undervist innenfor mange sjangre, alt fra street-dance til flamenco. Etter mange år på de britiske øyer, vendte hun og familien snuten tilbake til Norge under pandemien. Og nå underviser hun bl.a. i Trondheim og på kulturskolen i Selbu.

Barnedans-07

Suksessfaktoren

Maria mener det kan være flere grunner til suksessen i Selbu. - Dyktige lærere er nok en av dem, og de sosiale faktorene som gjør at man trives på jobb. Det gjenspeiler seg i barna når lærerne har det fint og gøy på jobb. I tillegg så får alle som deltar i kulturskolen muligheten til å vise seg frem, og hva de jobber med. Det tror jeg er viktig uansett alder, konkluderer Maria.

Barna i den yngste klassen er bare 4-5 år, og mange kjenner hverandre fra før, de er flere som går sammen på barnehage. Det er fint med Selbu, at man kjenner de fleste, det er en trygghet spesielt for små barn, forteller Maria. Foreldrene sitter utenfor mens barnedans foregår – og de har sin egen rutine der ute i aulaen. Det må være en ypperlig anledning til å bli kjent med flere, spesielt om man flytter til et nytt sted.

Men det er mye mer enn lek som foregår innenfor disse veggene. Det vi driver med her, er kroppsbevissthet, konsentrasjon, styrke og balanse.

I denne klassen står danseglede som førsteprioritet, de kommer hit for å ha det gøy med andre til rytmer og musikk. Men det er mye mer enn lek som foregår innenfor disse veggene. Det vi driver med her, er kroppsbevissthet, konsentrasjon, styrke og balanse. Og samtidig som kroppen beveges, jobber jo også hjernen, de får jobbet med kreativiteten sin. Det å være med på kulturskolen er ikke bare bra for å bli flink til å danse, eller kunne spille et instrument. Det er så mye mer enn det, og det er fordeler de vil ha med seg resten av livet.

40% deltar i kulturskolen

Ivar Aas er rektor ved kulturskolen. Skolen har holdt koken i 40 år i år, og er populær som aldri før. Han forteller at omtrent 40% av alle barn og unge i Selbu benytter seg av ett eller flere tilbud ved skolen, og det er langt over gjennomsnittet på landsbasis som er på 13%. Altså, omtrent 3 ganger gjennomsnittet.

Barnedans-06

Jeg har veldig flinke lærere i kulturskolen og svært engasjerte foreldre. Det at barna får en arena veldig tidlig til å vise frem hva de gjør, er også viktig, det er med å bygge selvtillit, og gjøre de trygge. Det er flere som har gått videre fra kulturskolen fra ulike retninger, og som i voksen alder fremdeles er aktive, noen lever også av f.eks. musikk. Det er jo veldig gøy å tenke på!

Det skjer også store ting på små steder, avslutter rektor Aas.