Slik oppfylte paret småbruksdrømmen

Sigridur Marta Magnusdottir og Ingulfor Palmason var litt kresne da de skulle finne seg et nytt hjem til seg selv og hestene sine. I Selbu kommune fant de akkurat det de så etter – til en rimelig penge!

På Nekkåbjørga i Selbu finner du en liten gård som nylig har fått seg et nytt liv. I spektakulære omgivelser, med blant annet fiskevann og nydelig fjellandskap, har islendingene Sigridur «Sigga» Marta Magnusdottir og Ingolfur «Ingo» Palmason skapt sitt nye hjem.

– Vi har vært med på noen budrunder, men samtidig har vi vært litt kresne på hva vi ønsker, forteller Sigga, som er født på Island, men oppvokst i Tydal. Hun gikk på videregående skole i Selbu og har jobbet som veterinær i kommunen siden 2019.

Ingo er også født på Island og kom til Norge i 2016. Både han og Sigga er svært glad i hester, og det er sikkert ingen overraskelse at stallen er fylt med ti islandshester. – Jeg har jobbet med hest hele livet mitt. Du kan godt skrive at jeg mer eller mindre er født i en stall, smiler Ingo.

Derfor var det viktig for paret at området var tilrettelagt for hestene – med fantastisk natur, grusveier og lite trafikk. Gården her i Nekkåbjørga krysset av alle boksene paret hadde – og litt til. Småbruksdrømmen ble en virkelighet for Ingo og Sigga, som flyttet inn i desember 2021.

Samme måned fikk de nok en hyggelig nyhet.

Adressa_Småbruksdrømmen10

Ingo, Sigga og John Inge

Omtrent samme dag som de flyttet inn på gården ble det klart at Sigga var gravid. Ni måneder senere kom John Inge til verden.

– Det var jo helt perfekt timing, smiler Sigga mens hun leker med John Inge.

Det er ikke hver dag at det kommer nye barn til Nekkåbjørga, så familieforøkelsen har blitt tatt godt imot av naboene her.

– Naboene våre er helt perfekte. De er veldig glade for at det kommer yngre folk hit, og de er ivrig på å hjelpe til hvis det skulle være noe, som for eksempel brøyting. I tillegg er det populært for barnebarna deres å komme innom for å hilse på hestene.

9 måneder etter innflytting kom lille John Inge til verden.

– Veldig fin hestegård

Husk lyd!

Mye land for pengene 

Ingo og Sigga tar oss med på en omvisning av den store gården. Et hovedhus, stabbur, kårbolig og stall er noe av det tomta består av – i tillegg til en utmarksdel og en beiteflekk.

Alt dette til den nette sum av 2,5 millioner kroner.

– Her fikk vi i hvert fall mye land for pengene. Det er kanskje et område som er litt ukjent for folk flest, smiler paret.

Vi tar turen inn i stallen, der islandshestene står trygt og godt. Syv av de ti hestene er importert fra Ingos far på Island, mens tre av dem er på opptrening for andre.

Adressa_Småbruksdrømmen11

– Islandshester kan brukes til alt. Den har et godt lynne, og er den perfekte familiehesten. I tillegg kan de jo brukes til fjellturer, turisme og konkurranse, sier Ingo, og legger til at han etter hvert ønsker å importere, trene opp og selge flere hester.

Paret har en lang «to do»-liste i årene fremover. Noen av de gamle byggene skal rives, og det skal settes opp en ridebane med en spektakulær utsikt. I tillegg har de en god del oppussingsplaner på blokka.

– Det blir nok å gjøre, men det er utrolig deilig å ha en egen plass. Tidligere har vi leid stallplass. Motivasjonen blir mye større når vi eier det, sier Sigga, som har en klar drøm for fremtiden.

– Jeg har jo lyst til å ha en egen hestepraksis her. Få på plass min egen klinikk. Det hadde vært fint å ha en del av praksisen her hjemme, legger hun til.

Nærhet til alt

I skrivende stund har det nesten gått ett år siden Sigga og Ingo flyttet inn på gården. Og det er ingen tvil om at de trives i Selbu kommune. – Jeg synes det er veldig flott å bo i Selbu. Været er mye bedre enn på Island, sier Ingo og ler.

– Her har vi alt vi trenger. I tillegg var det enkelt å få seg en jobb, som jeg trives veldig godt med, legger han til.

Adressa_Småbruksdrømmen3

Sigga har lengre fartstid i kommunen, og sier at det er mange grunner til at valget falt på Selbu.

– Du har nærhet til alt, samtidig som du får roen på bygda. Det er ikke langt til flyplass, tog og by. Men det jeg setter størst pris på er nærheten til naturen og de andre mulighetene som ligger i Selbu, sier Sigga.

Hvis dette er noe som frister deg, så er det god hjelp å få. Selbu Vekst er kommunens hjelpende hånd til de som ønsker å finne seg til rette i Selbu. De kan bistå med gode råd og hjelp til å finne tomter, eiendommer, boliger og arbeidsmuligheter til folk.

– Det er et kjempebra tilbud, spesielt for folk som ikke har et like godt nettverk som oss i Selbu. Kompisen vår Fredrik har blant annet tatt kontakt med dem for å finne en tomt, sier Sigga.

– Og jeg skulle til å ta kontakt med dem da jeg var på jobbjakt, men jeg var så heldig å få jobb på mer eller mindre første forsøk. Det er med andre ord gode muligheter for å finne seg en god jobb og et godt hjem i Selbu, legger Ingo til.